H

erfst, altijd een periode van extra oppassen.De dagen worden korter dus de kans dat je in het schemerdonker rijdt wordt groot. Met de laagstaande zon worden verkeersdeelnemers verblind, jij ook, dus hou die ogen goed open en verdeel je aandacht.

Daarnaast gaan de bladeren weer van de bomen vallen en wordt het kouder. Op kou kun je je kleden, en met de moderne kleding kun je ook de regen goed buiten houden zodat je niet doorweekt terug komt. Het gladdere wegdek door regen en blad is wel een reden om ook extra alert te zijn.

Zondag 3 oktober staat er een rit in de planning van onze groep. De weersvoorspellingen zijn echter noet zo gunstig. Dus kwam al gauw het voorstel om deze rit te verplaatsen naar 10 oktober. Geen probleem voor de meesten van ons dus volgende week zijn we weer op de weg!

Een paar tips: voor rijden in de herfst, met dank aan motorrijders.nl

Ga voorbereid op pad

Het weer kan op één dag makkelijk omslaan, van warm naar koud maar ook van droog naar nat en van windstil naar storm. Houd dus goed de weersverwachtingen in de gaten en neem het zekere voor het onzekere. Het is beter om met een regenpak op stap te gaan dan je kleding twee dagen te moeten laten drogen omdat je tot je onderbroek bent natgeregend.

Verschillende ondergrond

Nee, het asfalt zal niet veranderen maar datgene wat tussen het asfalt en je banden komt wel. Bladeren, takken en zand waaien door de grotere kans op wind de weg op en zeker als de bladeren uit de bomen vallen brengt dit veel risico met zich mee. Modder van landbouwvoertuigen rond weilanden is ook funest voor het rijplezier. Dit alles in combinatie met regen maakt de ondergrond verraderlijk, zeker in de bochten. Dit vergroot de kans op een valpartij enorm.

Temperatuur en de grip van banden

Als de temperatuur buiten zakt, warmen de banden ook minder snel op. Hierdoor zul je pas later gebruik kunnen maken van de optimale grip van de banden. Dit verschilt uiteraard per band. Waar sportbanden pas op een hogere temperatuur hun optimale grip geven, bieden tour- en winterbanden bij een lagere temperatuur al hun ideale grip. Rij je vaak in regen en het gehele jaar door, dan is het aan te raden om hier je bandenkeuze op aan te passen.


Witte vlakken en reparaties aan het wegdek

De verf die gebruikt wordt voor aanduidingen op het wegdek is in de loop der jaren een stuk verbeterd. De stroefheid is sterk verbeterd, maar dit wil nog niet zeggen dat dit overal zo is. Van tevoren is niet te zien of de geverfde markeringen op de weg wel of niet glad zijn, dus vermijd deze zo veel mogelijk. Maak ook geen haastige manoeuvres waardoor je onderuit kan glijden. Dit geldt ook voor de minder opvallende teerstrepen waarmee scheuren in het wegdek gerepareerd worden. Deze worden bij regen een stuk gladder waardoor de kans op het verliezen van grip groter is. Ook zijn putdeksels en tram- en treinsporen met natte omstandigheden spekglad. Probeer deze dan ook te vermijden of haaks overheen te rijden.

Eindelijk een zonnige dag, maar let dan ook goed op!

Niets is zo verraderlijk als laagstaande zon. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de medeweggebruikers. Bij kruisingen of afslagen is de kans dat jouw tegenligger verblind kan zijn door de zon net zo groot. Jij kan diegene wel goed zien als je de zon in je rug hebt, maar dat hoeft niet zo te zijn voor de ander. Verplaats je hierdoor in de medeweggebruiker en pas hier je rijstijl op aan.

De wind kan verraderlijk zijn

Uiteraard brengt de herfst ook de ‘herfststormen’ met zich mee! Rijden met harde wind bespreken we uitgebreid we in het volgende artikel op motorrijders.nl.

Maar dat is nog niet alles

Het gaat niet alleen over anticiperen en aanpassen van je weggedrag, maar ook over de staat van de motor en de kleding die je draagt. Zorg voor voldoende profiel op je banden zodat de regen goed afgevoerd kan worden. Het is ook aan te raden om je kleding op de wisselende weersomstandigheden aan te passen, bijvoorbeeld door waterdichte kleding te dragen. Neem een warm vest mee voor een avondrit en zorg voor reflectiemateriaal op je kleding tijdens de donkere dagen voor meer zichtbaarheid.

Hou je al deze tips in acht, dan zal de motorrit een stuk veiliger verlopen!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

1ste zzr 2022